Mânăstirile pictate din Bucovina

Când spui Bucovina, te gândești automat la câini ciobănești uriași, la Vatra Dornei, la trecătorile minunate din Orientali precum Mestecănișul sau Prislopul, la poale-n brâu, la cai, la cetatea de scaun a Sucevei. Însă dincolo de toate, pe ecranul tău mental de proiecție vor străluci intens mânăstirile pictate. În cele ce urmează îți propun un circuit pe la șase dintre ele, pentru a vedea cum poți ajunge cel mai lesne de la una la alta. În fiecare caz voi adăuga câteva gânduri și descrieri scurte, un soi de consemnare a sentimentelor care te-ncearcă în aceste locuri în care credința are nu doar intensitate, ci mai ales culoare.

 

Primul lucru de care trebuie să fii conștient e că pictarea exterioară a pereților unor lăcașe de cult ortodoxe e o excepție, nu o regulă. Bisericile pictate din Bucovina sunt în număr de opt: Probota, Pătrăuți, Arbore, Humor, Sucevița, Moldovița, Voroneț, Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava. Toate sunt rodul muncii lui Grigorie Roșca, un ucenic al lui Daniil Sihastrul, devenit ulterior egumen al mânăstirii Probota și Mitropolit al Moldovei. Avem de-a face cu o inițiativă unică în istoria creștinismului românesc, de scoatere a sacrului la lumină, de apropiere a credinței de credincioși, un gest de deschidere și avangardă al unui om vizionar, care iată, peste secole, se preschimbă într-o prețioasă moștenire, intrată în patrimoniul UNESCO.

 

Probota

Aici ajungi ușor din Pașcani, după ce treci de Valea Seacă și Heci. E poate cea mai mare și mai impunătoare dintre toate mânăstirile și, totodată, cea mai puțin frecventată de turiști.

 

maramu2013 013

 

Într-o zi însorită de august, în parcarea uriașă mai erau doar alte trei mașini în afară de a noastră. Cu zidurile sale groase și construcția impunătoare, Probota aduce mai degrabă cu o fortăreață. Pictura exterioară aici e palidă, ca o acuarelă delicată pe care precipitațiile și vântul au subțiat-o tot mai mult.

 

maramu2013 028

 

Humor

De la Probota ajungi lesne la Fălticeni, iar de aici DN 2E te conduce sigur către Gura Humorului. Mânăstirea Humor, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ e poate cea mai micuță și mai intimă dintre toate. O vei recunoaște și reține ușor după turnul care o mărginește.

 

maramu2013 065

 

Se află cumva la marginea micuțului și cochetului oraș Gura Humorului, iar de aici pornește spre nord, către Sucevița, un drum forestier pitoresc care trece prin Poiana Micului și despică muntele.

 

maramu2013 070

 

Voroneț

Voronețul e de fapt un sat component al orașului Gura Humorului, aflat mai la sud-est. Mânăstirea e probabil cea mai cunoscută, iar albastrul picturii exterioare e fascinant.

 

maramu2013 105

 

De asemenea, la Voroneț se găsește o frescă pe care n-ai cum s-o uiți: Judecata de Apoi, cu pârjolul de foc din care se ițesc, ici-colo, cornițe.

 

maramu2013 096

 

Arbore

Din Gura Humorului ajungi la Arbore trecând pe la Salina Cacica (prilej de popas și tras aer curat și salin în bojoci) și prin Solca – unul dintre cele mai mici orașe din România. Arbore nu e o mânăstire propriu-zisă, aici nu există obște și nici nu se oficiază slujbe, dar o amintesc aici pentru a atrage atenția asupra stării avansate de degradare. Cei ce vin în vizită și ajută cum pot vor salva măcar puțin din ctitoria unui hatman cu inimă mare. Picturile exterioare rămase sunt puține, fragmentare, și amintesc de cele de la Voroneț.

 

maramu2013 115

 

Ca bonus, te poți plimba în voie prin curtea mare și prevăzută cu pomi fructiferi generoși cu drumețul.

 

Sucevița

Din Arbore te îndrepți către comuna Marginea, și apoi spre vest-sud-vest, la Sucevița. Dacă la Voroneț albastrul e culoarea care ți se întipărește peste neuroni, în cazul Suceviței aceasta este verdele. Mânăstirea e mare, domeniul întins, prin pădurea deasă parcă auzi cum răsună copitele zimbrilor de odinioară.

 

maramu2013 244

 

Sucevița e cea din urmă mânăstire pictată de pe-aici, ctitorie a Movileștilor. Și dacă tot e cea mai nou construită, Sucevița punctează bine și la tehnologia de secol XXI – aici găsești multe panouri informative cu touchscreen și informații bilingve vaste, care-ți vor hrăni pofta de cunoaștere și nevoia de tehnologie deopotrivă. Dincolo însă de nou, uluitoare e scara îngerilor, pictată pe una dintre fețele laterale, o alegorie fascinantă cu care ai vrea din toată inima să te identifici.

 

maramu2013 247

 

Moldovița

Între Sucevița și Moldovița drumul e drept, dar trece prin pitorescul pas Ciumârna (pasul cu monument „manual“) și Obcinele Bucovinei.

 

maramu2013 254

 

De ctitorirea Moldoviței se leagă vremuri istorice aspre, când Petru Rareș încerca să stabilească aici o barieră în calea invadatorilor otomani.

 

maramu2013 278

 

De aici vin roșul sumbru al frescelor și impresia de sfârșit de lume iminent. Iar dacă ajungi la Moldovița pe înserat, auzi un zgomot de toacă în surdină și vezi umbrele prelungi cum mângâie pereții îmbătrâniți, vei înțelege întocmai ce vor fi simțit martorii Căderii Constantinopolelui cu multe sute de ani în urmă.

 

maramu2013 308

 

Și vei spune încet, în barbă, simplu: Amin.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Jupânu' Written by:

One Comment

  1. VERONICA DINU
    May 9, 2016
    Reply

    Minunate locuri! Sper să ajungem și noi cât de curând pe acolo. Dar eu am în gând un drum mai lung, dacă tot e să mergem în partea aceea de țară tare mi-aș dori să ajung și la Putna și la Dragomirna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *