La „înălțime“ într-o oră – Schiel, Buteanu, Păpușa

Ultimele luni de consemn la domiciliu au lăsat urme adânci asupra formei mele fizice, care acum tinde către perfecțiune – adică spre cea de sferă. Dacă și tu ai băgat panica-n cântar și l-ai trimis să se caute de traume la psiholog, m-am gândit să-ți propun trei sugestii scurte de trasee pe munte, aproape de fâșia asfaltului, dar totuși departe de lumea dezlănțuită.

Provocarea la care răspund a fost cam așa – de a sugera trei locuri în care poți ajunge:

  • perpedes și fără dificultăți (prea) mari
  • în cel mult o oră,
  • și să fie „la înălțime”.

După un breinstorming intens – fiindcă mi-a fost greu să mă hotărăsc doar la trei locuri din zecile de opțiuni care-mi vizitau sinapsele, am ajuns la lista de mai jos. No, gata? No, hai.

 

  1. Transbucegi – Piatra Arsă – Cantonul Schiel

Nu mi-e clar de ce i se zice Transbucegi. Poate doar ca să rimeze cu suratele mai cunoscute Transfăgărășan și Transalpina, că de traversat Bucegii nu-i cazul. Drumul asfaltat reprezintă o cale ușoară de acces auto spre platoul Bucegi și spre zona Bolboci-Padina-Peștera. Din DN71 (care leagă Sinaia de Moroeni, via Păduchiosul), urci pe lângă cabana Cuibul Dorului și-nvârți serios de covrig până în Șaua Dichiu.

 

DSCF0595

 

Te sfătuiesc să apuci pe drumul de platou spre Piatra Arsa (dreapta, cum urci) și, odată ajuns aici, să te desparți de mulțimea care se-ndreaptă cu mic cu mare spre Babele și Sfinx, ca într-un pelerinaj de furnicuțe voioase.

 

DSCF0500

 

La jumătate de oră de mașină te va așteapta un loc și-un peisaj senzațional – Cantonul Schiel (numit și Cantonul Jepi, ori Casa Naturaliștilor).

 

DSCF0531

 

Zona oferă, după mine, cea mai spectaculoasă priveliște asupra Văii Prahovei pe care platoul Bucegilor ți-o poate lipi de retină. Urmezi triunghiul albastru printr-o mare de jnepeni mai la stat cât enții și, când să-nceapă coborârea, ajungi într-un soi de luminiș de unde Bușteniul se vede splendid. La fel și Caraimanul cu brânele sale, plus stâlpii vechiului funicular care transporta pe vremuri lemn spre oraș, către fabrica de hârtie.

 

DSCF0573

 

Mulțumită fraților Schiel, acești șvaihofări de-acum vreo 140 de ani, Bușteniul și-a dobândit numele actual. Căsuța aceasta stă încă de veghe hăurilor – deși din păcate se află într-o stare deplorabilă.

 

  1. Transfăgărășan – Bâlea Lac – Vânătoarea lui Buteanu

Despre cele mai înalte zece vârfuri pe care poți ajunge în România am mai scris. Printre ele este și Vânătoarea lui Buteanu (2507m), un pisc făgărășean care oferă poate cea mai cuprinzătoare priveliște asupra întregii creste. De aici poți vedea și Moldoveanu, și Negoiu, și Transilvania și Țara Românească și vulturul făcând stretching în văzduh.

 

P1230132

 

Ce nu știu mulți e că Vânătoarea lui Buteanu e vârful de peste 2500 pe care poți ajunge cel mai rapid din România – chiar mai repede decât ți-ar lua să dai o fugă pe Omu după ce-ai urcat cu telecabina la Babele.

Tot ce trebuie să faci e să găsești un loc de parcare în zona Bâlea Lac, să urci ori prin Văiuga (punct albastru), ori din șaua Caprei (triunghi, plus cruce albastră) și să nu te pierzi cu firea în fața săritorii scurte ce te așteaptă chiar la 5 minute de vârf.

 

porumbacu 2015 268

 

Dintre toate punctele astea, cel mai greu e cu locul de parcare. De la Bâlea pe vârf faci cam 1h15 (ok, am trișat un pic, după ce propusesem trasee de numai o oră, dar hai să invoc scuza sfertului academic). În cazul în care nu te-ncumeți la urcarea finală, te poți consola cu o ascensiune banală pe vârful geamăn al Buteanului, Capra.

 

porumbacu 2015 297

 

Recomand parcurgerea turei în circuit, cu urcare prin Văiuga și coborâre prin Șaua Caprei. Ca bonus, ai timp berechet să-ți scalzi ochii în Capra și Căprița, două dintre cele mai înalte lacuri glaciare din Făgăraș, la peste 2200m.

 

P1230098

 

  1. Transalpina – Dengheru – Vârful Păpușa

Transalpina oferă atât de multe variante de trasee, locuri frumoase, minunății vizuale, încât probabil că mai multe veri la rând ai avea ce face și vedea zilnic. Fără să te repeți. Nu-i un drum la fel de impresionant ca Transfăgărășanul, dar oferă posibilități nenumărate de acces și extrem de variate. Cum ar fi o scurtă ascensiune pe vârful Păpușa (2136m). De la asfalt, poți fi pe vârf în aproximativ 40 de minute.

 

DSC_0302

 

Păpușa e lesne de recunoscut – e vârful perfect conic ce străjuiește Rânca și haosul de construcții de aici. Se poate aborda și direct, dinspre Rânca, dar ascensiunea e anevoioasă, destul de lungă (cam 2-3 ore), iar zona finală presupune niscaiva genunchi în gât. Mult mai ușoară însă e abordarea din traseul de creastă (bandă roșie) ce merge către Micaia și Curmătura Oltețului. Mașina se poate lăsa în Șaua La Coasta Crucii (cam pe la jumătatea distanței dintre serpentinele ce urcă de la Rânca și cele din Șaua Urdele).

 

coasta lui rus 30 aug 249

 

De-aici se merge un strop pe bandă roșie, după care direct spre sud, până pe vârf. Ai parte pe drum de un lăcșor tare simpatic, care de mic ce e nici nu figurează pe hărți.

 

Parang-Scorus 19-20 iunie 2016 412

 

Iar de pe Păpușa te poți delecta cu o priveliște de milioane spre masivul vârf Mohoru – poreclit și barometrul Parângului pentru fiabilitatea cu care indică vremea în întreg masivul.

 

Parang-Scorus 19-20 iunie 2016 466

 

 

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Jupânu' Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *